23 lata na rynku Schowek - Wyszukiwanie tekstowe
Tel.: 22 230 20 10

Jakie są najbardziej znane potrawy kuchni azjatyckiej? - Blog | EWAKACJE

Jakie są najbardziej znane potrawy kuchni azjatyckiej? - Blog | EWAKACJE

Podróżując po każdym z kontynentów możemy napotkać niepowtarzalne smaki i produkty charakterystyczne dla danego regionu. Często są to niespotykane połączenia lub zupełnie nowe rośliny czy rodzaje przypraw. Jakie są najbardziej znane potrawy kuchni azjatyckiej?

Kuchnia azjatycka to przede wszystkim potrawy pochodzące z Chin, Wietnamu i Japonii. Charakterystyczne dla tej kuchni są przede wszystkim owoce morza, drób, warzywa i owoce, oraz olej sojowy i sezamowy – czyli same zdrowe produkty, które sprawiają, że mieszkańcy Japonii czy Chin rzadko zmagają się z nadwagą lub chorobami serca.

Czego warto skosztować, zwiedzając Azję? Najpopularniejsze potrawy Chin to wieprzowina w pięciu smakach, chińskie pierożki dim sum w różnym wydaniu, zupa wonton czy makaron sezamowy z warzywami. W Indiach powinniśmy sięgnąć po aromatyczne curry z kurczaka lub indyka, proste chlebki naan oraz, popularny ostatnio także w Polsce, hummus. Kuchnia japońska to przede wszystkim znane wszystkim sushi, wołowina po japońsku i kurczak teriyaki. Wietnamskie dania również z pewnością zachwycą nasze podniebienie – sajgonki i zupa krewetkowa są niezwykle zdrowe i bardzo smaczne. Warto skosztować także tajskich przysmaków, jak choćby zupy kokosowej, tajskiego curry czy jaśminowego ryżu z dodatkiem warzyw lub owoców morza.

Sprawdź naszą wakacyjną ofertę