23 lata na rynku Schowek - Wyszukiwanie tekstowe
Tel.: 22 230 20 10

Co warto zjeść w Hiszpanii? - Blog | EWAKACJE

Co warto zjeść w Hiszpanii? - Blog | EWAKACJE

Kuchnia hiszpańska, chociaż nie tak popularna jak włoska czy francuska, jest wyjątkowo zróżnicowana. Dzieje się tak zarówno ze względu na historię tej części świata (wpływy Imperium Rzymskiego, kultury arabskiej czy kolonii znajdujących się w obydwu Amerykach), jak i na dość daleko posuniętą autonomię poszczególnych regionów kraju.  

Tradycyjne hiszpańskie potrawy

  Najbardziej znanymi hiszpańskimi daniami są paella oraz gazpacho. Paella składa się głównie z ryżu gotowanego z szafranem i wszelkiego rodzaju dodatkami, takimi jak mięso, warzywa czy owoce morza. Gazpacho bardzo mocno przypomina znany w Polsce chłodnik, z tą różnicą, że jego bazą są surowe warzywa (w szczególności pomidory) oraz oliwa z oliwek.   Z przekąsek warto spróbować chorizzo, czyli tradycyjnej suchej kiełbasy, a także tapas. Tapas to niewielkie przekąski, przypominające swoim kształtem tradycyjne kanapki, podawane na ciepło lub zimno, ze wszelkimi możliwymi składnikami – od mięs po jaja, warzywa czy owoce morza.   Wybierając się na wczasy do Hiszpanii, nie sposób nie zjeść tradycyjnych dań z owoców morza lub wołowiny. Potrawami należącymi do pierwszej grupy jest pulpo, czyli ośmiornica, podawana na wiele różnych sposobów, zarówno jako danie główne, jak i dodatek, a także ogromna liczba potraw z ryb, homarów czy krewetek. Najbardziej znaną hiszpańską potrawą z wołowiny jest rabo de toro, czyli, w dosłownym tłumaczeniu, ogon byka. Rabo de Toro jest gulaszem mięsnym o bardzo wyrazistym w smaku, przyrządzanym z dodatkiem białego wina.  

Co na deser?

  Jeżeli szukacie oryginalnego deseru, warto skusić się na słodki, najczęściej karmelowy krem jajeczny zwany flan lub almendras garrapinadas, czyli migdały w cukrze. Jeśli lubicie pączki, do gustu powinno przypaść Wam churros – smażone na głębokim oleju podłużne ciastka z ciasta, podawane z cukrem pudrem lub moczone w gorącej czekoladzie. Wielbicielom ciastek proponujemy alfajores – kruche ciasteczka z masą kajmakową. Innym znanym w Hiszpanii deserem jest arroz con leche, czyli ryż na mleku z dodatkami takimi jak cukier, cynamon, starta skórka z cytryny lub pomarańczy, wanilia. Smakołykiem popularnym zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia jest turrón – podawany w formie kostek rodzaj nugatu, przyrządzany z cukru, miodu, białek oraz orzechów lub migdałów.   Kuchnia hiszpańska z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeśli interesują Was tradycyjne potrawy, warto nie ograniczać się tylko do posiłków serwowanych w hotelu, ale spróbować również lokalnych specjałów w licznych restauracjach.

Sprawdź naszą wakacyjną ofertę